27 Aralık 2011 Salı

Fransız Usülü Peynirli Soğan Çorbası, Simit Kruton ve Piruhi


HAFTANIN YEMEKLERİ-47

Herkese merhaba,

Umarım herkes keyifli bir bayram tatili geçirmiştir.
Sabahtan hem TTS (Tatil Sonrası Sendromu) hem de PTS (Pazartesi Sendromu) yaşamanın hafif bir kırıklığı vardır eminim herkesin üzerinde.
O yüzden tarifler için öğleden sonrayı bekledim.
Merak etmeyin yarına sendrom hafifleyecek ve birşeyimiz kalmayacak :)))))))

Bugünün ana yemeği aslında biraz zor ama kendimiz yapamasakta annelerimizden rica edip mutlaka denemeniz gereken bir lezzet :))))
Safranbolu gezimiz sırasında bu lezzeti deneyebilmek için yarım saatten fazla beklemiştim :))))


Tarifleriizden çorba ve krutonumuz cafesardunya.blogspot.com sitesinden alıntıdır...


Zor tariften önce kolay çorbamızla başlayalım :)))

Fransız Usülü Peynirli Soğan Çorbası

Malzemeler:

4 su bardağı etsuyu ( 1 lt. )
4 adet ortaboy beyaz soğan
3 yemek kaşığı un ( dolu dolu )
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
karabiber
tuz
üzerine ;
rendelenmiş kaşar peyniri
taşfırın simidi *** Kruton tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

 
Yapılışı:
Öncelikle soğanları soyup halka şeklinde doğrayalım. Tencereye tereyağını koyup ocağa alalım. Soğanları ilave edelim ve orta ateşte iyice pişmelerini sağlayalım. Soğanlar yumuşayınca şekeri ekleyelim ve biraz daha ocakta tutup soğanların hafif karamelize olmasını sağlayalım.
Ayrı bir kapta unu kavuralım. Rengi hafif değişince ocaktan alıp 1 su bardağı soğuk etsuyu ekleyerek iyice karıştıralım. Pürüzsüz bir karışım elde etmeliyiz.
3 su bardağı etsuyunu soğanların üzerine ekleyelim. Unlu karışımı da ilave ederek karıştıra karıştıra kaynamasını sağlayalım. Tuz ve karabiber ile tadlandıralım. Çorbamız hazır...




Simit Kruton

Simit kruton için; simitleri bıçakla ince ince dilimleyelim. Teflon tavaya dizip her iki yüzünün de kızarmalarını sağlayalım. Krutonları bol miktarda hazırlayıp daha sonra kullanmak üzere poşette saklayabilirsiniz. Hazırladığımız krutonlardan servis yapacaklarımızın üzerine ,rendelenmiş kaşar serperek tencerenin kapağını kapatalım. Ocağı kısalım ve peynirin erimesini sağlayalım. Soğan çorbasını çorba kasesine servis yaptıktan sonra ,üzerine peynirli simit kruton koyarak sıcak sıcak servis yapalım.







Veeeeeee

Piruhi

Malzemeler:
 
1 yumurta
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2.5 su bardağı un


İç malzeme için
150 gr beyaz peynir
1 küçük soğan
Yarım su bardağı kıyılmış maydanoz

 
Üzeri için
60 gr tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

 
Yapılışı:
 
Yumurta, su ve tuzu bir kasede çırpın. Unu azar azar ekleyip yoğurun. Gerekirse un ve su ilavesi yapın. Hamuru bezelere ayırıp üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
 
Peyniri çatalla ezin. Soğanı küçük doğrayıp peynire karıştırın. Kıyılmış maydanozları ekleyin.
 
Hamuru unlanmış tezgahta açın. Kenarları 6 cm genişliğinde kareler kesin. Uç kısımlarına peynirli karışımdan yerleştirip üçgen şeklinde kapatın. Çatalla kenarlarına bastırarak yapışmalarını sağlayın. Kaynayan tuzlu suda yumuşayıncaya kadar pişirin.
 
Tereyağını bir tavada eritip salça ile kavurun. Mantıları servis tabağına alın. Üzerine salçalı sostan gezdirin. İri çekilmiş ceviz içi ve kuru nane serpiştirip sıcak servis yapın.
 
Piruhi artık hazır, afiyet olsun.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...