14 Ocak 2012 Cumartesi

Közlenmiş Domates Çorbası ve Mualle

HAFTANIN YEMEKLERİ-73

Herkese günaydın,

İyi haftalar,

Bugün komşularımı yad edip onların güzel tariflerini paylaşacağım sizlerle...

İlk tarif Aydın' dan babamın yengesinden Közlenmiş domates çorbası...
Domates çorbasını bir de böyle denemenizi tavsiye ederim
(Dayanamayıp tarifi verdim ama bu tarifin layığı ile yapılabilmesi için yaz domatesi lazım, söylemedi demeyin)

İkinci tarif ise Antakyalı bir komşumun pişirip kapıdan bir tabakta bana ikram ettiği ve o sayede tadını öğrendiğim bir yemek, Mualle yani Nar ekşili patlıcan ve yeşil mercimek...
Nedense o günü hiç unutmam, bir Mayıs günü idi... Yıl 2009
O tarihte doğum iznindeyim malum Alara henüz 2 aylık...
Kolik sancılarımız tavan yapmış durumda olduğundan tüm günü ağlayan kızımı teselli etmekle geçirdiğimden sabah ağzıma tıkıştırdığım 1 lokma ekmekten başka yemek yememişim.
Nasıl acıkmışım, açlıktan başım dönüyor, ama Alara o kadar çok ağlıyor ki taze annelik işte onu bırakıp 2 metre uzaktaki mutfağa birşeyler yemeye gidemiyorum...
Tam o sırada kapı çalmış ve kocaman bir tabakta sıcacık bir yemek gelmişti...
Tüm gün aç durmanın vermiş olduğu gazla nefes bile almadan yemiştim ve çooook beğenmiştim bu yemeği...
Aç olduğundan ne olsa yerdin demeyin daha sonrada tattım bu yemekten gerçekten çok güzel...

Denenebilir...

Sevgilerimle, Perşembe görüşmek üzere...


Közlenmiş Domates Çorbası

Malzemeler:
 
· 14 adet orta boy domates, yıkanmış, ikiye veya dörde bölünmüş
· 1 soğan
· 1 baş sarımsak
· 1 litre kaynamış su
· tuz
· karabiber
· arzuya göre taze nane, fesleğen veya rendelenmiş kaşar peyniri
 
Yapılışı:
 
1. Domatesleri, soğanı ve sarımsağı 160C ısıdaki fırına koyup 45 dakika közleyin. Hepsi iyice yumuşayınca fırından alın.
 
2. Soğan ve sarımsakları soyun. Soğanları doğrayın. Az zeytinyağı eklenmiş tencerede sarımsaklarla beraber 2-3 dakika çevirin.
 
3. Domatesleri ve kaynamış suyun yarısını tencereye ekleyip blendır ile püre haline getirin. Bir taşım kaynatıp suyun kalan yarısını ekleyin.
 
4. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. İsteğinize göre taze otlar veya peynir ile süsleyip servis yapın.





Mualle
Malzemeler:
 
·  700gr patlıcan
·  tuz
·  yarım su bardağı yeşil mercimek
·  su
·  yarım su bardağı sızma zeytinyağı
·  1 adet kuru soğan, doğranmış
·  4 diş sarımsak, dövülmüş
·  2 orta boy domates, doğranmış
·  2 yeşil biber, doğranmış
·  2 yemek kaşığı doğranmış nane yaprağı
·  1 yemek kaşığı domates salçası
·  1 çay kaşığı pul biber
·  1/4 su bardağı nar ekşisi
 
Yapılışı:
 
1. Patlıcanı alacalı soyup yataylamasına dörde bölün.  Daha sonra her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın. Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin. (Elma dilim patates gibi) Hepsini bir fırın tepsisine yayıp üzerlerine tuz serpin. Bu halde 1 saat bekletin.
 
2. Bu arada mercimekleri küçük bir tavaya koyun. Üzerini 5cm geçecek miktarda su ekleyip kaynatın. Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün.
 
3. Tencerenizi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
 
4. Patlıcanları durulayıp kurulayın. Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.
 
5. Tencereyi ocağa alıp yemeğin kaynamasını sağlayın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin. Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın.




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...