27 Aralık 2011 Salı

Asma Yaprağında Enginar Dolması

HAFTANIN YEMEKLERİ-1

Herkese merhaba…
İşte ilk tarifimiz…
Tarif en sevdiğim yemek sitelerinden biri olan www.portakalagaci.com dan alıntıdır...


Asma Yaprağında Enginar Dolması


Malzemeler:


* 5-6 enginar, temizlenmiş
* Dolmalık iç**
* 2 soğan, piyazlık doğranmış
* 1 havuç, halka halka doğranmış
* 1 limon
* Kaynamış su
* Zeytinyağı
* Süslemek için; maydanoz


** Dolmalık için hazırlanışı:


* 2 tane soyulmuş domates
* 2 su bardağı pirinç
* 8-10 kuru soğan
* 1 yemek kaşığı kuş üzümü
* 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 2 tatlı kaşığı nane
* 2 tatlı kaşığı karabiber
* Yarım demet maydanoz
* 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limonun suyu
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 2 kesme şeker
* 1 çay bardağı kaynamış su
* Yarım su bardağı zeytinyağı
* Tuz


Soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. Pirinci ayıklayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. Pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. (Ben tatlı ve tuzlu tadı bir arada sevmediğim için dolmalık iç için kuş üzümü ve tarçın kullanmıyorum. Fakat orijinal tarifte var. Karar sizin :)


Asma yaprağında enginar dolması hazırlanması:


1. Geniş bir kasenin içine soğuk su ve yarım limon suyu koyun.
2. Enginarları bu su ile ovup aynı suyun içinde bırakın.
3. Dolmalık içi hazırlayıp soğutun.
4. Tahtanın üzerine geniş bir asma yaprağı serin. (Yapraklar küçükse birden fazla yaprak kullanılmalıdır) Üzerine bir enginarı oturtun. Ortasına büyüklüğüne göre 1-2 yemek kaşığı iç malzemeden koyun. Asma yaprağını bohça yapar gibi enginarın üzerine kapatıp bir ip ile bağlayın. Tüm enginarlar için aynı işlemi uygulayın.
5. Doğradığınız soğanları ve havucu geniş ve yayvan bir tencerenin dibine yayın. Üzerine enginarları yerleştirin. Tencereye enginarların üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyin. Yarım limonun suyunu ve zeytinyağını ekleyip kısık ateşte yarım saat pişirin.
6. Pişince iplerini çıkarıp maydanoz ile süsleyerek servis yapın.


Püf Nokta: Enginar tabanları iyice soyulmadığında taban bölümleri pişince sert kalıyor. Dikkat edilmelidir.


AFİYET OLSUN…

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...