27 Aralık 2011 Salı

Balık Çorbası ve Sebze Paneli Çipura

HAFTANIN YEMEKLERİ-49

Herkese merhaba,

İyi haftalar...

Balık yemeyi severim ama ızgara yada tava severim, öyle buğulama, çorba vs. yemezdim hiç.
Taki Tuzla balıkçısındaki balık çorbasını ve çeşitli balık mezelerini tadana kadar...
Gerçi gene evde buğulama, çorba falan yapmıyorum ama sık sık Tuzla Balıkçısına uğrar olduk :))))
Gitmeyen tüm arkadaşların "zararın neresinden dönersen kardır" atasözü ile birlikte Tuzla Balıkçısına yönlendiriyorum...

Şimdiye kadar hiç balık tarifi yayınlamadığımı fark ettim ve bugünü balık günü ilan ettim...

Bir çorba tarifi var levrekten. Bir de fırında ızgara tarzında pişen bir çipuramız...

Şimdiden afiyet olsun :)))

Balık Çorbası (Levrekten)
 
Malzemeler:
 
·        1 adet 400-600 gr levrek
·         yemek kaşığı tepeleme un
·        1 adet havuç
·        1 adet sivri biber
·        Birkaç dal maydanoz
·        Birkaç dal dereotu
·        2 adet defne yaprağı
·        Pul biber, karabiber
·        Tuz
 
Yapılışı:
 
Bir tencereye küp küp doğranmış havuç, defne yaprağı, tuz, ince doğranmış sivri biberi alın. Üzerine 5-6 bardak su koyarak havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. (Kaynadıktan sonra defne yaprağını alıp atmayı ihmal etmeyin.)
Diğer yandan temizlenmiş ve başı alınmış levreği az suda 8-10 dakika haşlayın. Sudan alıp kılçıklarından ve derisinden löp etlerini ayırarak hazır edin.
Ufak ufak dittiğiniz balık etlerini tencerede kaynayan sebzelerin içine ilave edin. Bir bardak suda unu eritin, çorbaya ilave ederek kaynatmaya devam edin. Kaynadıktan sonra kıvamını ayarlamak için sıcak su ilave edebilirsiniz.
Ayıklayıp sirkeli suda yıkadığınız maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın ve çorabaya ilave edin. Baharatlarını da ilave ettikten sonra 4-5 dakika kadar kaynatarak ocağı kapatın. Sıcak servis yapın.



Sebze Paneli Çipura
 
Malzemeler:
 
2 adet çipura
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1’er adet kabak, havuç, patates, kırmızı ve sarı biber
1 çay kaşığı baharat karışımı
2 diş ince kıyılmış sarmısak
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
 
Safran sos için:
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı krema
Yarım çay kaşığı safran**
 
** Sarfanın lezzetten çok renk verici özelliği olduğundan konmayabilir bence
 
Yapılışı:
 
BALIKLARIN filetosunu çıkarın. Kabukları soyulmuş ve zar şeklinde doğranmış sebzeleri sıvıyağda soteleyin. Baharat ve sarmısağı ilave edip sotelemeye devam edin. En son kaşar peynirini ekleyip 1-2 dakika daha çevirdikten sonra filetoları bu karışıma bulayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Sos için sıvıyağda unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Krema, safran ve baharat karışımını ilave edip kısık ateşte 1-2 dakika pişirin. Balıkları safran sos ve Akdeniz yeşilliği ile birlikte servis yapın.
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...