27 Aralık 2011 Salı

Harput Çorbası ve Patatesli Pide

HAFTANIN YEMEKLERİ-97

Herkese merhaba,

Geçte olsa güneş yüzünü gösterdi...
Havaların hep böyle güzel kalmasını dileyerek haftaya başlıyorum...

Aslında hava ısınınca acaba soğuk çorba tarifi mi yayınlasam diye düşündüm ama nedense içimden gelmedi. Çorba denince dumanı üstünde, mis gibi kokan bir görüntü canlanır çünkü kafamda. Şu soğuk çorbalar nedense beni hiç cezbetmiyor. O yüzden seçimimi harput çorbasından yana kullandım.

Bu haftaki ana yemek tarifimiz ise, sevgili Tuğba Aydın için :)))
(Tabiki hepiniz için ama arkadaşımın özel isteği üzerine karar verilmiş bir tarif olduğundan ona ithaf etmek istedim.)
Mayalı ekmek hamuru ile yapılabilecek en pratik tariflerden biri.
İsterseniz hamuru tarifteki gibi hazırlayın isterseniz de eve dönüş yolundaki fırından hazır hamur alın, seçim sizin  :))))


Çorba tarifimiz tatesal.blogspot.com ' dan alıntıdır...


Sevgiler, görüşmek üzere...

Harput Çorbası

Malzemeler:

2 su bardağı akşamdan ıslatılmış nohut
3-4 adet orta boy küp küp doğranmış patates
300 gr küp doğranmış dana eti
3-4 su bardağı yoğurt
1 yumurta
2-3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı
Kuru nane

Yapılışı:


Et ve patates nohut büyüklüğünde doğranmalıdır....Daha sonra nohut,et ve patates düdüklü tencerede bol su konularak haşlanır...Diğer tarafta yoğurt yumurta ve un çırpılır ve tencere açıldığında bu karışım çorbaya ilave edilerek karıştırışır...Bu esnada ocağın altı açılır ve taki kaynayıncaya kadar karıştırma işlemi devam eder...Çorbanız kıvam aldıktan sonra ocağın altı kapatılır ve 3 yemek kaşığı tereyağı eritilerek içine kuru nane konur ve kızdırılır.....Çorbanın üzerine gezdirilir...Daha sonra afiyetle yenir....




Patatesli Pide

Malzemeler:

Hamuru için 4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
40 gr yaş maya
1 yumurtanın sarısı
1 yumurta
1 kahve fincanı tereyağı
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı Tuz

İç malzeme
4 büyük patates
2 soğan 2 sivri biber*
Tuz, karabiber,
Kırmızı pul biber, maydanoz

* Arzuya göre konur yada konmaz.

Yapılışı:

Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu bir kaba aktarın. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağının bir kısmını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Rendeleyin. Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Tereyağının kalanı ile soğanları kavurun. *Bu aşamada isteyen sivri biberleri ekleyebilir.

Patatesi ilave edip iyice karıştırın. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuzu ekleyin. Mutfak tezgahına un serpin ve hamuru tekrar yoğurup 8 parçaya ayırın. Her parçayı merdaneyle yuvarlak açın. Patatesli karışımı hamurlara paylaştırın. Kenarlarını iç tarafa doğru kıvırın. Üzerlerine ayçiçeği yağı sürün. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Sıcakken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...