27 Aralık 2011 Salı

Meyveli Güllaç ve Güllaç Pastası

HAFTANIN YEMEKLERİ-116

Herkese merhaba,

Nedense Ramazan denince ilk akla gelen tatlılardan biridir güllaç...
O zaman bir güllaç tarifi vereyim dedim dün akşam.
Karıştırdım tariflerimi biraz orjinal bir tarif olsun diye.
2 seçenek arasında kararsız kaldım sonra da ikisini birden yayınlamaya karar verdim.
Bence ikisi de çok başarılı. Geleneksel tariflerden biraz uzaklar ama daha hafif ve serinletici oldukları kesin :)))


Güllaç pastası tarifi www.hafiftarif.com sitesinden alıntıdır...

Görüşmek üzere, sevgiler

Meyveli Güllaç

Malzemeler:


6-7 adet güllaç yaprağı
Bir buçuk litre süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağı iri dövülmüş antepfıstığı
250 gram çilek
1 adet muz
2 adet kivi
 
Üzerine:
File antepfıstığı, çilek 


 
Yapılışı:

Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve içine tozşekeri ilave edin. Karıştırarak tozşekerin erimesini sağlayın ve ılınmaya bırakın. Orta büyüklükte bir kabın içine güllacın yarısını kırarak yerleştirin. Bu arada her katın arasına sütlü karışımdan gezdirin. Ortasına küp şeklinde doğranmış çilek, muz ve kivi serpin. Kalan güllaçları aralarına sütlü karışım gezdirerek aynı şekilde yerleştirip, artan sütü gezdirin. Tozşekeri çekince file antepfıstığı ve çilekle süsleyerek servis yapın.



Güllaç Pastası

Malzemeler:


- 2 güllaç yaprağı
- 1 su bardağı şekerli süt karışımı
- 2 top dondurma

Yapılışı:


Tarifte direkt şekerli süt karışımı denmiş fakat yazının devamında 1 litre süte 1 su bardağı toz şeker koyduğunu söylemiş. (400 gramlık güllaç paketi için ise, 3 litre süt ve 3 su bardağı toz şeker kullanıyormuş)
Şekeri damak tadınıza ve şekeri sevme oranınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Güllaca dökülecek şekerli sütün, kaynar olmaması gerekiyor; yoksa güllaç hamur oluyor. Soğuk olursa da güllaç sütü çekmiyor. Dolayısıyla, şekerli süt karışımının elinizi yakmayacak sıcaklıkta olması gerekli. Bir tabakta  ufak parçalar halinde kırdığınız güllaç yapraklarını, süt ile ıslatın. 10 dakika kadar sütte bekleyip, biraz yumuşasınlar. Ardından çok ufak olmayan bir salata veya çorba kasesine, ıslanmış güllaç yapraklarının üçte ikisini kaseyi kaplayacak şekilde dizin. Arasına dondurmayı koyun ve üstünü geri kalan yapraklarla kapatın. Kaseyi hemen derin dondurucuya kaldırın. Yemeden 10-15 dakika önce buzluktan çıkarıp, tabağa ters çevirin. Üzerini çilekli, çikolatalı sosla süsleyebileceğiniz gibi, toz fıstık, fındık veya hindistancevizi ile de süsleyebilirsiniz. 


Afiyet olsun


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...