HAFTANIN YEMEKLERİ-116
Herkese merhaba,
Nedense Ramazan denince ilk akla gelen tatlılardan biridir güllaç...
O zaman bir güllaç tarifi vereyim dedim dün akşam.
Karıştırdım tariflerimi biraz orjinal bir tarif olsun diye.
2 seçenek arasında kararsız kaldım sonra da ikisini birden yayınlamaya karar verdim.
Bence ikisi de çok başarılı. Geleneksel tariflerden biraz uzaklar ama daha hafif ve serinletici oldukları kesin :)))
Güllaç pastası tarifi www.hafiftarif.com sitesinden alıntıdır...
Görüşmek üzere, sevgiler
Meyveli Güllaç
Malzemeler:
6-7 adet güllaç yaprağı
Bir buçuk litre süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağı iri dövülmüş antepfıstığı
250 gram çilek
1 adet muz
2 adet kivi
Üzerine:
File antepfıstığı, çilek
Yapılışı:
Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve içine tozşekeri ilave edin. Karıştırarak tozşekerin erimesini sağlayın ve ılınmaya bırakın. Orta büyüklükte bir kabın içine güllacın yarısını kırarak yerleştirin. Bu arada her katın arasına sütlü karışımdan gezdirin. Ortasına küp şeklinde doğranmış çilek, muz ve kivi serpin. Kalan güllaçları aralarına sütlü karışım gezdirerek aynı şekilde yerleştirip, artan sütü gezdirin. Tozşekeri çekince file antepfıstığı ve çilekle süsleyerek servis yapın.
Güllaç Pastası
Malzemeler:
- 2 güllaç yaprağı
- 1 su bardağı şekerli süt karışımı
- 2 top dondurma
Yapılışı:
Tarifte direkt şekerli süt karışımı denmiş fakat yazının devamında 1 litre süte 1 su bardağı toz şeker koyduğunu söylemiş. (400 gramlık güllaç paketi için ise, 3 litre süt ve 3 su bardağı toz şeker kullanıyormuş)
Şekeri damak tadınıza ve şekeri sevme oranınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Güllaca dökülecek şekerli sütün, kaynar olmaması gerekiyor; yoksa güllaç hamur oluyor. Soğuk olursa da güllaç sütü çekmiyor. Dolayısıyla, şekerli süt karışımının elinizi yakmayacak sıcaklıkta olması gerekli. Bir tabakta ufak parçalar halinde kırdığınız güllaç yapraklarını, süt ile ıslatın. 10 dakika kadar sütte bekleyip, biraz yumuşasınlar. Ardından çok ufak olmayan bir salata veya çorba kasesine, ıslanmış güllaç yapraklarının üçte ikisini kaseyi kaplayacak şekilde dizin. Arasına dondurmayı koyun ve üstünü geri kalan yapraklarla kapatın. Kaseyi hemen derin dondurucuya kaldırın. Yemeden 10-15 dakika önce buzluktan çıkarıp, tabağa ters çevirin. Üzerini çilekli, çikolatalı sosla süsleyebileceğiniz gibi, toz fıstık, fındık veya hindistancevizi ile de süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
Kıskançlığın dibi
-
Herkese merhaba,
Son yazımı Kasım 2014'te yazmışım. Eh bu defa epey uzun sürmüş verdiğim
ara...
Eskiden ara verince ilk yazımda kısa da olsa bu süre zarfı...
7 yıl önce
0 yorum:
Yorum Gönder