27 Aralık 2011 Salı

Beze (Mereng)

HAFTANIN YEMEKLERİ-108

Herkese merhaba,

Devir tasarruf devri malum...
Daha önce de birkaç kez değindiğim gibi eski nesil her zaman malzemeleri tasarruflu olarak kullanırken bizler yeni nesil bu konuda çok ta başarılı değiliz malesef :(((
Bunun en sık yaşanan örneği lavaboya akıtıverilen yumurta akları...
Yumurta sarılarını böreğinizin üstüne sürdünüz, peki aklarını ne yapacaksınız?
Gelin bu akları ziyan etmeyelim ve mereng yani beze yapalım...
Ben sevmem ki demeyin. Vereceğiniz şekil sayesinde kısa bir sürede çocuklar için eğlenceli bir atıştırmalık hazırlamak mümkün...
Kaybedecek hiçbir şey yok...
Yumurta sarısı kullanmanız gereken ilk gün denenebilir :)))

Beze (Mereng) 

Malzemeler :


2 yumurta akı ( oda sıcaklığında)
1 fiske tuz
125 gr. tozşeker
Pişirme kağıdı

Üzeri İçin
1 çay kaşığı kakao
Birleştirmek için Biraz nutella

Yapılışı:


Yumurta aklarını kuru ve temiz bir kaba alıyoruz. (Yumurta aklarına bir damla bile yumurta sarısı karışmamış olmalı ve oda sıcaklığında olmalı.)  Bir fiske tuz ilavesi ile mikserle çırpmaya başlıyoruz, önce hiç şeker ilave etmeden 1-2 dakika çırpıyoruz ve kullanacağımız şekeri bir seferde değil, yavaş yavaş 3-4 turda dökerek bu arada çırpmaya devam ediyoruz.

Bezenin dokusu sertleşip, kabı ters çevirdiğimizde hiç haraket etmiyorsa olmuş demektir. Bezeleri pişireceğimiz tepsiye yağlı kağıdı yerleştiriyoruz ve sıkma pompasına karışımı doldurup aralıklı olarak tepsiye yuvarlak mantar formunda sıkıyoruz.

Mantar formunu yapmak için; krema pompasının ucunu kağıdın üzerinde bir noktaya sabitleyip istediğiniz büyüklüğe göre bezeyi sıkıyoruz. Yeterli büyüklüğe geldiğinde pompanın ucunu çekiyoruz, yukarıya doğru gelen kısmı hafifçe düzeltiyoruz.

Mantarların saplarını yaparken; yine pompanın ucunu bir noktada sabitleyip, bir yandan bezeyi sıkarken bir yandan da pompayı yukarı doğru çekiyoruz. Aslında tam tersi bir işlem sözkonusu; mantarları yaparken aşağı doğru bir baskı uygulanıyor ve saplarını yaparken de yukarı doğru pompanın ucu çekiliyor.

Mantarlar ve sapları bu şekilde bittiğinde, (tabi eşit sayıda olmasına dikkat ediyoruz), çay süzgüsünün içine biraz kakao koyarak hafifçe mantarların üzerine serpiyoruz, bu toprak etkisi oluşturmak için.  
         
Fırının ısısını 90 dereceye ayarlayarak, mantarları yaklaşık 30-40 dakika üzerleri sertleşene kadar pişiriyoruz. Isı hafif olmalı ki, bezeler kuruyarak sertleşsin ama bu arada üzerleri de fazla kızarmasın, beyazlığını korusun. Mantarlar piştiğinde hemen fırından çıkarmıyoruz, fırının kapağını biraz aralayarak soğumasını bekliyoruz.

Şimdi sıra mantar ve saplarını birleştirmeye geldi. Sapların üzerinden biraz keserek üst tarafını düzlüyoruz, küçük bir parça (abartmayın:))) nutella koyarak mantarın altına yapıştırıyoruz. İşte bu kadar

Offff ben o kadar ince işle uğraşamam diyenler yaptığınız beze hamurunu kaşıkla şekline önem vermeden de pişirebilirsiniz. Bu durumda meyveli bir sos yada çikolata sosu kullanarak şekilsiz tatlınızı göze hitap eden bir hale getirebilirsiniz :)))









0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...