27 Aralık 2011 Salı

Boşnak Mantısı

HAFTANIN YEMEKLERİ-127

Herkese merhaba,

Geçen hafta 4 hanım Pendik Marinadaki Sandzak isimli Boşnak lokantasına gittik. Kuru etten, boşnak mantısına, kaymaklı köfteden, mis gibi boşnak salatasına çeşit çeşit lezzetler eşliğinde keyifli bir akşam geçirdik. Hepsi çok güzeldi ama Boşnak mantısını mutlaka denemek konusunda hepimiz hemfikir kaldık. O yüzden bugünün tarifi boşnak mantısı...

Aranızda Boşnak olan ve tarifle ilgili püf noktası yada tüyo vermek isteyen olursa lütfen bana ulaşsın...

Sevgiler, görüşmek üzere

Boşnak Mantısı


Malzemeler:
hamur için 750 gr un
tuz
ılık su

iç malzemesi
300gr kıyma
2 orta boy soğan
tuz
karabiber
katlar arasına sürmek için yaklaşık yarım paket margarin

üstüne
sarımsaklı yoğurt
yağda kızdırılmış pul biber nane

Hazırlık :

İsteğe göre 1 veya 2 soğan ince ince doğranır.
Soğan kıymaya eklenir.
Bir tutam tuz bir tutam karabiberde kıymaya eklenip karıştırılır hafif yoğurulur.
İç malzememiz hazır.
Yoğurma kabına un ve tuz alınır.
Öncelikle 1 su bardağı ılık su ilave edilerek hamur haline getirilir.
Yumuşak (kulak memesi yumuşaklığı diye tabir ettiğimiz bir hamur elde etmeliyiz) bir hamur elde etmek için ara ara ılık su ilave edilerek yoğurulur.
Hamurumuzda hazır.
Ara katlar için yarım paket margarin eritilir ılık bir hale getirilir.

Yapılışı:

Hamur tezgaha alınır. Rulo haline getirilip 10 eşit parçaya bölünür.
1. parça tabak büyüklüğüne gelene kadar merdane yardımıyla açılır.
Açılan parçanın üstüne 1 kaşık erimiş margarin dökülerek fırça yardımıyla heryerine yedirilir.
2. parçada tabak büyüklüğünde açılır ve 1. parçanın üstüne konulur. 2. parçada margarinle yağlanır.
Tüm parçalar bu şekilde açılıp yağlanır. Bittiğinde büyüteceğimiz alana ters çevrilerek alınır
Üstüste konulmuş 10 parça hamur tamamen merkezden dışa doğru elle bastırma ve çekme şeklinde büyütülüp açılır.
Çok ince açılmayacak yarım cm kalınlığında olması yeterli.
Açılmış hamur yaklaşık 6 santimlik aralıklarla yatay ve dikey olarak kesilir.
Parçalara hazırladığımız içden birer tutam tek tek dağıtılır.
Bohça şeklinde kapatılır. Kapattığımız bölüm altta kalacak şekilde tepsiye dizilir.
Üzerinede fırça yardımıyla ılıtılmış margarinden sürülür.
200 derecede üstü kızarana dek (yaklaşık 30 dk) fırınlanır.
Fırından alınan mantıya hemen sıcağı sıcağına
Koyu ayran kıvamında hazırlanmış sarımsaklı yoğurt dökülür.
Tepsinin üstü kapatılıp 10dk kadar beklenir.
Servis tabağına alınan mantının üstüne kızdırılmış yağ nane karışımı dökülerek
Sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun.








0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...