27 Aralık 2011 Salı

Çeşminigar Çorbası ve Milföy Topları


HAFTANIN YEMEKLERİ-51

Soğuk bir kış sabahından herkese günaydın...

Saltanatımız sona erdi...
Kasım ayında yaşadığımız bahardan kalma günler yerini soğuk havalara bırakacak...
Bir ara 1000 yılın en soğuk kışı yaşanacak haberleri dolaşmıştı, şimdi de 1000 yıl abartılı ama 100 yılın soğukları geliyor deniyor...
Valla yılını bilmem ama madem soğuk bir kış bizi bekliyor o zaman bizde sofralarımızdan çorbayı eksit etmeyelim ki içimiz ısınsın :)))))

Çeşminigar çorbasını hep duyuyordum, mercimekten en önemli farkı süt ilavesi... Bir de terbiyesi var tabi :))))
Eşim süt ve süt ürünlerinin yemeklere ilavesinden hoşlanmadığından deneyemiyorum ama güzel bir görüntüsü var. Denemek isteyenlerle paylaşmak istedim.

Ana yemek tarifi vermek istemiyorum bugün. Onun yerine kolayca hazırlanıp çay yanında afiyetle yenebilecek aparatif bir tarifim var :))))
Her zaman söylerim milföy çalışan bayanların kurtarıcısıdır. Evinizden hiç eksit etmemeniz gereken bir malzeme...

Kendinize iyi bakın...

Sevgiler


 Çeşminigar Çorbası
 
Malzemeler:
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su veya et suyu
Bir buçuk su bardağı süt
2 adet yumurtanın sarısı
1/4 limonun suyu
2 çorba kaşığı margarin
2 adet soğan
1 çorba kaşığı un
tuz

Üzerine: 2 dilim ekmek, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
 
Yapılışı:
 
TENCEREYE yağı koyup eritin. İncecik doğranmış soğanı atıp pembeleştirin. Soğanlar pembeleşince, un ilave ederek, un sararana dek kavurun. Mercimeği ayıklayıp yıkayın. Tencereye koyup, 4 su bardağı su ya da et suyunu ekleyin. Mercimek iyice yumuşayana dek pişirin. Çorbayı ateşten alıp tel süzgeçten geçirin ya da blenderde pürüzsüz hale getirin. Çorbayı tekrar ağır ateş üzerine alın. Yumurta sarılarını çırpıp, limon suyu ile karıştırın. Tencereye önce sütü, sonra yumurtalı limon karışımını azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin. Çorbayı bir taşım kaynatarak ateşten alın. Dilerseniz bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağını eritip, küp doğradığınız ekmekleri yağda kavurun. Kırmızıbiber de ekleyip, yağı çorbanın üzerine gezdirin ve sıcak servis yapın.




Milföy Topları
 
Malzemeler:
 
6 kare milföy hamuru
100 gr. beyaz peynir
Yarım demet maydonoz
 
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Bol miktarda susam ve haşhaş
 
Yapılışı:  
 
Milföy hamurları yumuşayınca her birini 4 eşit kareye bölün. Peyniri ve ince kıyılmış maydonuzu karıştırın.
Bu karçtan bir tatlı kaşığı alıp milföy karelerinin ortasına koyun. Ardından hamurun kenar kısımlarını ortada toplayın ve yuvarlayın.
Milföy toplarını önce yumurta sarısına sonra susam yada haşhaşa bulayıp yağlanmış tepsiye dizin.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Soğuyunca servis yapın.
 
Afiyet olsun.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...