27 Aralık 2011 Salı

Domates Turşusu(tınış) ve Tekme Turşu

HAFTANIN YEMEKLERİ-129

Herkese merhaba,

Kış gelmeden kış hazırlıklarına dair tarifler yollayacağıma söz vermiştim fakat bir türlü sıra gelmemişti.
Nihayet en sevdiğim 2 turşu ile karşınızdayım.
İkisini de kayınvalidem çok güzel yapar. Yapılışları o kadar kolay ki hayatında hiç turşu yapmamış birisi bile kolayca yapabilir.
İkisi de lezzet garantilidir...

Sevgiler, görüşmek üzere

Domates Turşusu(tınış)

Malzemeler:


· 5 kg domates,
· 1 kg acı sivri biber,
· 1 su bardağı zeytinyağ,
· 3 adet limonun suyu,
· 10-15 diş sarımsak,
·  Tuz (tadı normal yediğinizden biraz daha tuzlu olacak kadar)


Yapılışı:


1. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın,
2. Biberleri halka halka doğrayın,
3. Sarımsakları ezin,
4. Tüm malzemeyi derin bir kabın içinde karıştırın,
5. Karışımı konserve şişelerine paylaştırın,
6. Şişeleri iki gün boyunca güneş görmeyen bir ortamda ağzı açık şekilde bekletin,
7. Kapaklarını kapatıp şişeleri ters çevirin,
8. 1 gece o şekilde beklettikten sonra kışın kullanmak üzere kaldırın.

Afiyet olsun…







Tekme Turşu

Malzemeler:

1 yemek kasigi tuz

1 tatli kasigi seker
yarim cay bardagi sirke
yarim cay bardagi sivi yag
sivri biber, sarimsak

Yapılışı:


Biberleri uzunluklarina göre 2 veya 3 parcaya kesin ve şişelere doldurun. Baharatlarını da bir kapta karıştırın ve her şişeye yaklaşık 4-5 kaşık şişeye doldurun. (Küçük şişe ise 2-3 kaşık yeterli olur) Bukadar. Tursunuzun olup olmadigini kapagini acip bir parca alarak test edebilirsiniz.

Dikkat ettiyseniz tarifte su yok, zaten şişe içine birkaç kaşık karışımdan başka bir malzemede girmiyor. Böyle turşu mu olur demeyin. Adı boşuna tekme turşu olmamış. Pet şişelere aldığınız turşularınız sürekli yatay pozisyonda durmalı. Hergün hatta imkanınız varsa günde birkaç defa şişenize bir tekme savurun ve şişenin pozisyonunu değiştirin. Bu sayede o azıcık sıvının tüm biberlere aynı oranda temas etmesini sağlayın




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...