27 Aralık 2011 Salı

Lepe Çorbası ve Maklube


HAFTANIN YEMEKLERİ-89

Herkese merhaba,

Her ne kadar haftamızın ilk gününü kasvetli ve sinir bozucu bir hava ile karşılaşsak ta güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum :))))

Bu hafta birçoğunuzun duymamış olduğu düşündüğüm 2 farklı lezzetle sizleri tanıştırmak istiyorum.

Lepe çorbası Çerkezköyde yanlız yaşadığım yıllarda internette eldeki malzemelere göre tarif aranan sitelerin birinde tesadüfen bularak denediğim ve çok beğendiğim bir çorba olmuştu.  Bulgur ve domatesin bir araya gelmesinden çıkan o davetkar kokuyu içinize çekmek istiyorsanız mutlaka deneyin derim :)))

Ana yemeğimiz ise üniversite yıllarında (yurtta kaldığımız için balıklama atladığımız) kızlı erkekli 20 kişiye ulaştığımız lezzet şöleni sofralarının baş tacı olan ve o yıllardaki tadını bir daha alamadığım süper bir yemek. O dönem kalabalık bir gruba hitap ettiğinden kocaman bir sinide yapılırdı ve porsiyonlara bölmeden siniden çalakaşık hızlıca yenirdi :))))

Her iki lezzete de kefilim, denemenizi tavsiye ederim...

Tekrar iyi haftalar, görüşmek üzere


Lepe Çorbası

Malzemeler:


1 su bardağı köftelik bulgur
1 adet soğan
4 adet patates
1 çorba kaşığı Tereyağı
1 çorba kaşığı salça
3 adet domates
Tuz
Kırmızı biber


Yapılışı:


Patatesler, domatesler ve soğanı temizleyip, küp şeklinde doğrayın. Çorba tenceresinde tereyağı eritip soğanları kavurun. Birkaç kaşık sıcak su ile sulandırılmış salçayı ekleyip karıştırın. Patatesleri ilave edin ve 5 dakika kavurun. Domatesleri, tuz, kırmızıbiber ve 5-6 bardak suyu ilave ettikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra bulguru ekleyip 20 dakika kadar pişirin. Çorbayı ocaktan alın. İsteğe göre kruton ekmekler eşliğinde sıcak servis yapın.


Maklube

Not: 2 tip tarif var. Birinde etli harç haşlanıyor, diğerinde ise kavruluyor. Ben burada haşlanan tarifi vereceğim. Ama arzu eden et, soğan, havuç ve bezelyeden oluşan karışımı hepbirlikte kavurabilir.

Malzemeler:

1 kg yağsız kuşbaşı dana eti
4 su bardağı pirinç
6 su bardağı sıcak su
3-4 adet orta boy patates,
1 su bardağı konserve bezelye,
3-4 adet orta boy havuç,
2-3 adet orta boy soğan
Yarım su bardağı mısırözü yağı,
Tuz
Patatesleri kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ,

Yapılışı:


Pirinci sıcak tuzlu suda 25-30 dakika bekletelim. Etleri bir tencereye alıp üzerine çıkacak kadar su ekleyip bir taşım kaynatalım. Bir taşım kaynadıktan sonra etlerin suyunu süzüp tekrar sıcak su ekleyip pişirmeye devam edelim. (Bu satede et suyunuz koyu renk olmaz)


Etler yumuşadıktan sonra tuzunu ilave edip 5 dk daha pişirelim. Diğer taraftan patatesleri yarım parmak kalınlığında halka halka doğrayıp kızartalım. Havuçları da küp küp doğrayıp kızartalım.

Havuç ile sularını süzmüş olduğumuz bezelye ve etleri bir kapta harmanlayalım. Pirincimizi de yıkayıp süzelim. Soğanları halka halka doğrayıp pilavı yapacağımız yayvan ama biraz da derin tenceremizde yarım bardak yağ ile kavuralım.

Soğanlar kavrulduktan ateşten alıp, patatesleri tencerenin yan kısımlarına dik olarak yerleştirelim. Yani bir sıra duvar örelim. Et, havuç, bezelye karışımının yarısını soğanların üzerine yayalım.

Üzerine pirinçlerin yarısını yayalım ve tekrar etli karışım ve tekrar pirinç ekleyelim. Üzerine tuzunu koyalım. Şimdi geldik püf noktasına; eğer suyu şaldır şaldır dökersek bu kadar emeğimiz boşa gider tüm malzemeler suyun üstünde yüzmeye başlar.

Size tavsiyem bir kaşık üstünden suyunu verin pilavın. Tencerenin kapağını örtüp, ağır ateşte pirinçler suyunu çekip, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Ateşten alıp, tencerenin üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika demlenmeye bırakalım.

Son olarak Tencereyi düz bir servis tabağına ters çevirerek yemeğimizin şeklini bozmadan özenle çıkartalım.

Diziliş örnekleri: 




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık deneyeceğim mutlaka

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...