27 Aralık 2011 Salı

Makaron


HAFTANIN YEMEKLERİ-92

Hanımlar merhaba,

Uzun süredir makaron tarifi vermek istiyorum fakat meşakkatli ve tutturması zor bir kurabiye çeşidi olduğundan kararsızdım.
Yayınlayacağım fakat mümkün olduğu kadar görsel kullanarak sizlere kolaylık sağlayacağım merak etmeyin :)))

Baştan önemli noktaları vurgulayayım.

El ve fırın ayarı makaron için en önemli iki unsur. El ile karıştırma işleminde kıvamın tutması ve fırının içindeki sıcaklık dağıtımının (Fırının ön ve arka tarafların farklı ısınması) bilinmesi tarifin başarı ile gerçekleşmesini sağlayacaktır. Kıvam konusunda görsellerden faydalanabilirsiniz. Hazırlanma süresi oldukça kısa olduğu ve fazla beklemeden çalışmak gerektiği için bütün malzemeleri çalışma tezgahınızın üstünde hazırlamanız yararınıza olacaktır.

Makaron


Malzemeler:
(Makaron için)
·        100gr / 3 yumurta beyazı (Keskinoğlu L boy Yumurta, oda sıcaklığında)
·        50 gr / 2,5 çorba kaşığı toz şeker
·        110gr / 6 yemek kaşığı dolusu badem tozu
·        200gr / 12 çorba kaşığı dolusu pudra şekeri
·        Renklendirmek için gıda boyası ve kakao
(Krema için)
Çikolatalı krema için:

1 paket bitter çikolata (80 gr),
1 çay bardağı krema,
30 gr tereyağı,
Fıstıklı krema için:
40 gr tuzsuz Antep fıstığı,
1 su bardağı şeker,
100 gr tereyağı,
1 paket vanilya,

Portakallı krema için:

100 gr tereyağı,
1 kahve fincanı portakal suyu,
2 çay bardağı şeker,
3 yumurtanın sarısı,
2 yumurta,
1 portakal,
2 çorba kaşığı nişasta.
Makaron Yapılışı:
Yumurta aklarını mikser haznesine koyup köpürtmeye başlayın, 5 dakika kadar köpürtün sonra toz şekeri azar azar ilave edin. Beze kıvamında bir krema elde edildiğinde mikser ile çalışmayı bırakabilirsiniz. Elde edeceğiniz malzemenin kıvamı resimdeki gibi olmalı.




Diğer tarafta pudra şekeri ve badem ununu bir öğütücüde iyice birbirine karışıncaya kadar inceltin.



Elde ettiğiniz bu karışımı mikser haznesine alıp, spatula ile yumurta akına karışıncaya kadar karıştıralım. Bu işlemi yaparken çok hızlı olmayın. İstenilen kıvam; hamurun hafif sakız gibi olması, spatulanızın üstünde öbek halinde kalmasından ziyade biraz da zorlanarak üstünden düşmesidir. Arzu edilirse bu aşamada gıda boyası da ilave edilir.

 








Yağlı kağıt kaplanmış tepsiye yuvarlak olacak şekilde -ki bunu en rahat sıkma torbası ile gerçekleştirebiliyorsunuz, 2cm'lik aralıklarla makaronları yerleştiriyorsunuz.

** Fırınlamadan önce tepside bekletme süresi ile ilgili birçok fikir var. Fakat söylenen ortak nokta makaronların üstünün hafif kabuk bağlaması. Bunun için örneğin 2 tepsi yapacaksanız ilk tepsiyi hemen fırına atmayın ve ikinci tepsiyi yapana kadar ilkini bekletin. 2. tepsi de ilk tepsiniz pişene kadar dışarıda bekleyip kabuk bağlasın.

*** Görsellerden de dikkat edileceği gibi renk sağlama amaçlı olarak ilave edilen gıda boyalarının karıştırılması için hamur bir süre daha fazla karıştırıldığı için daha cıvık. Fakat az sonraki görselde de farkedeceksiniz ki renkli makaronlarımız daha etekli daha güzel görünüyor. Yani bence mutlaka renklendirilmeliler :)))


Yine önemli bir not: Tarifi aldığım blogger karışımı 50 kez karıştırmayı öneriyor ve ekliyor hamur sert olduğunda sakın vazgeçmeyin, karıştırdıkça yumuşayacak ve istediğiniz kıvama gelecektir.




İşte pişmiş görüntümüz. Eteklenme mevzusu çok önemli. İlk denemelerde karıştırma ve malzeme eksik yada fazlalığı nedeni ile etek yakalamak zor deniyor. Ama ilk yapışta da yakalayanlar var :)))





Makaronlarımız soğuyadursun biz gelelim kremaya:

Önce hangi kremayı kullanacağınıza karar verin :)))

Çikolatalı krema için:

Çikolatalı ganaj için bıçakla kıyılmış bitter çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Kremayı ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Makaronların arasına çikolatalı karışımdan sürün. Bir gün buzdolabında beklettikten sonra servise hazırdır.

Fıstıklı krema için:

Antep fıstığı ile ince çekilmiş şekeri mutfak robotunda un haline getirin. Vanilyayı ve tereyağını ilave edip tahta bir kaşıkla krem haline gelinceye kadar karıştırın. Karışımı buzdolabına alıp yarım saat kadar bekletin.

Portakallı krema için:

Portakalın kabuğunu rendeleyin. Tüm malzemeyi sos tenceresine alıp kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Kremanız soğuyunca mararonlarımızı ikiye bölüp aralarına kremamızdan sürelim. İşte hepsi bu kadar. Mis gibi makaronlarımız hazır.






Bunlar da Makaronun bulucusu Fransız Laduree pastanesinin makaronları. Usta işi oldukları fazlaca belli. Orjinalini görün diye ekledim ama yaptığınız makaronları sakın onlarınkiyle kıyaslamayın. Adamlar oyayı aşmış çünkü :))))

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...