27 Aralık 2011 Salı

Renkli Lahana Çorbası ve Sebzeli Lazanya

HAFTANIN YEMEKLERİ-85

Herkese merhaba,

Oldukça yoğun ve Açıköğretim sınavları ile geçen bir haftasonundan sonra yeni bir haftaya merhaba...
Bu haftanın önemi büyük zira bu Cuma memleketim Aydın' a ailemin yanına gidiyorum...
Oldukça uzun bir aradan sonra inanın çok iyi gelecek...

Aydın' a gitmenin arifesinde annemin mükellef sofrasına gönül rahatlığıyla oturabilmek için bu hafta yediklerime biraz dikkat etmem gerekiyor. O nedenle çorba tarifimiz diyet yapanlar için ideal...
Sebzeli lazanya ise Aydın' da samimi bir arkadaşımın annesini hatırlatır bana hep. Kulakları çınlasın çok güzel yapar ve tabak tabak yedirirdi bize.
O zaman hiç düşünmeden yerdim ama şimdi sadece 1 porsiyon yenmesi hayrımıza olur :)))

Renkli Lahana Çorbası


Malzeme:

200 gram beyaz lahana
2 adet havuç
2 adet renkli biber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
10 gram çeşni
2 çorba kaşığı un
5 su bardağı su
4 dilim kepek ekmeği


Yapılışı:


Havuçların kabuklarını kazıyın. Renkli biberleri yıkayıp çekirdeklerini temizleyin. Havuç ve biberleri jülyen doğrayın. Sebzeleri yıkayıp suyunu süzdürün. Beyaz lahanayı ince kıyın. Tencerede sıvıyağı ısıtıp sebzeleri kavurun. Unu ilave ederek, kokusu gidene dek kavurmaya devam edin. 5 bardak su ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve çeşni ekleyip tatlandırın. Ocaktan alın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. İsteğe göre kızarmış kepek ekmeği ile sıcak servis yapın.



Sebzeli Lazanya
Malzemeler:

Beşamel sos için malzemeler:
- 50 gr tereyağ / margarin
- Yarım su bardağı un
- 4 su bardağı az yağlı süt
- Bir tutam karabiber, varsa muskat rendesi
- Yarım küp tavuk bulyon


Eklenecek sebzelerin malzemesi:
- Renkli dolmalık biberler, havuç, kabak, patlıcan, taze soğan, mantar, sarımsak…. (Sevdiğiniz tüm sebzeler olabilir.)
 
Diğer malzemeler:
- 1 paket lazanya (500 gr)
- 1 su bardağı az yağlı kaşar peyniri rendesi (200 gr) (Parmesan veya istediğiniz bir çeşit peynir olabilir.)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ

Yapılışı:


Beşamel sosun hazırlanması:
 
Orta boy bir tencereye yağı koyun. Yağ eriyince, içine unu ekleyin ve bir süre karıştırın. Ardından içine yavaş yavaş sütü ekleyin. Bu arada sürekli karıştırmaya devam edin. Karabiberi ve muskat rendesini de ekleyin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosunu soğuması için bir kenara bırakın. Kullanıncaya kadar arada bir karıştırın ki, üzeri kabuk bağlamasın

Sebzelerin hazırlanması:

Tüm sebzeleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Eğer hepsini aynı biçimde keserseniz, lazanyanın içinde daha hoş duracaktır.  Sarımsakları daha ince doğrayın. Tavaya sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı biber koyup, sebzeleri de ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar birkaç dakika kavurun. Aynı şeyi, 200 derece fırında da yapabilirsiniz. Pişirme süresi tamamen arzunuza göre değişebilir: Eğer sebzeleri diri seviyorsanız az süre, eğer daha püremsi seviyorsanız daha fazla süre pişirin.

Lazanyaları, içine biraz tuz eklediğiniz kaynar suda makarna haşlarmış gibi  5 dakika haşlayın. (Ardından buzlu suda şoklamanız tavsiye ediliyor.) Kurumaları için mutfak havlusunun üzerine serin.




Lazanyayı yapacağınız borcamın dibini sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir tabaka beşamel sosu sürün. Üzerine bir katman lazanya serin. Bir kat daha beşamel sürün. Üzerine sebzelerin bir kısmını ve bir miktar peynir rendesi ekleyin. Elinizdeki malzeme bitene kadar bu şekilde katlar oluşturun. En üste sebze koymayın, sebzeler aralarda olsun. En üste beşamel sürüp, kalan peynirleri serpebilirsiniz. Borcamı folyo ile kaplayın.
 
İsterseniz lazanyayı birkaç gün sonra pişirmek üzere buzdolabına koyabilirsiniz.  Pişireceğiniz zaman oda sıcaklığına gelmesi için 1 saat önceden bızdolabından çıkarın.  170 derece fırında 50 dakika pişirin.  Folyoyu çıkarın ve üstü kızarıncaya kadar, birkaç dakika daha fırında tutun. Dilimlemeden önce mutlaka 15 dakika bekleyin ki, hem dağılmasın, hem hamur olmasın.







Ve işte nihai görüntümüz :)))





0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...