27 Aralık 2011 Salı

Stromboli

HAFTANIN YEMEKLERİ-149

Herkese merhaba,

Meksikanların Taco' su
İtalyanların Biscotti' si derken şimdi sıra İtalyanların "Stromboli" sine geldi...
Yani namı değer İtalyan Dürümü :))))

Biz Türkler nasıl dürüm içine birsürü şey koyabiliyorsak italyanlada öyle yapmış ve her çeşit stromboli yapmışlar.
Ben size ıspanaklı kaşarlı bir tarif vereceğim ama iç malzemelerin neler olabileceğine dair birkaç örnek fotografı da size ilham vermek adına mailime ekliyorum.

Her türlü malzeme ile deneyebilirsiniz.

Görüşmek üzere, sevgiler...

Stromboli


Malzemeler:
Hamuru için:
·310 ml. ılık su (1 + 1/4 su bardağı)
·1 paket maya
·1 tatlı kaşığı toz şeker
·2 yemek kaşığı zeytinyağı
·1 tatlı kaşığı tuz
·500 gr. un (miktar biraz artabilir duruma göre) – (3+1/2 – 4 bardak)
İç malzemesi için:
·500 gr ıspanak
·1 büyük sarımsak (dişlerine ayrılıp ezilmiş)
·Tuz, karabiber, kimyon
·250 gr. kaşar peyniri rendesi
·1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için:

·Bol miktarda susam
·Sulandırılmış yumurta sarısı

Yapılışı:

500 gr. unu, tuzu, mayayı ve şekeri karıştırın. Ilık su ve zeytinyağını ilave edip yoğurmaya başlayın. (eğer yaş maya kullanacaksanız 1/2 paket, kuru toz maya kullanacaksanız 1 yemek kaşığı kullanın. Tabii bu durumda mayayı ılık suda önce eritmeniz gerekir. ) Elinize yapışmayan, elastik bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Bu aşamada biraz daha un kullanabilirsiniz ihtiyacınız olursa. Ölçülere sadık kalmaya çalışın, fazla un hamurun pişince sert olmasına sebep olur. Elinize bulaşmayan kıvama gelince artık un eklemeyin. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 40 dakika mayalandırın.

Bu arada iç malzemeyi hazırlamak için zeytinyağını bir tavada kızdırın ve ezilmiş sarımsakları ilave edip kavurun. Ispanakları ekleyerek suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın ve bir kenarda bekletin.

Mayalanmış hamuru hafif unlu tezgaha alıp tekrar yoğurun. 4 parçaya ayırın. Her bir parçayı servis tabağı çapından biraz daha geniş ve hafif ince olacak şekilde merdaneyle açın. Açtığınız hamurun ortasına ıspanaklı içten koyun ve bolca kaşar peyniri serpin. Hamurun alt ve üst kenarlarını hafifçe içe kıvırıp diğer kenarları içe doğru gevşek bir rulo yapın. Çok sıkı sarmayın, aslında rulo yapar gibi değil de katlar gibi sarın hamuru. Sıkı sararsanız içi tam pişmeyebilir. Hamuru rulo yaptıktan sonra üzerine bıçakla verev çizikler yapın. Sulandırılmış yumurta sarısı sürüp (kesiklere değmesin) bolca susam serpin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 30 – 35 dakika pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

Ispanaklı, kaşarlı:


 Jambon, domates, kaşar, zeytin, fesleğen... (pizza malzemeli):



Sebzeli, tavuklu:



Etli, sebzeli karışık:



Kuşbaşılı, kaşarlı:



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...