27 Aralık 2011 Salı

Yufkadan Ispanaklı Tart

HAFTANIN YEMEKLERİ-5


Herkese merhaba,
Keyifli bir haftasonu geçirmenizi dilerim J
Lezzetli, pratik ve besleyici bir tarif…
Mutlaka deneyin… 



Yufkadan Ispanaklı Tart

-2 Adet yufka
-500 gr ıspanak
-1 Adet orta boy kuru soğan
-2 Adet yumurta (biri sos, diğeri üzeri için)
-4 Çorba kaşığı sıvıyağ (2 kaşık sos, 2 kaşık ıspanak için)
-1 çay bardağı süt
-4 Çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri



Malzemeler:




Beşamel Sos için:
Yapılışı:

 
1) Ispanak yaprakları temizlendikten sonra ufak parçalar halinde doğranır ve susuz olarak kısa süre haşlanır. Bir tencereye kuru soğan yemeklik doğranır. 2 kaşık sıvı yağ ilavesiyle pembeleşinceye kadar kavrulur ve daha sonra ıspanaklar eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra tuz, karabiber eklenir ve ocaktan alınır.
 
2) Beşamel sos için öncelikle un, sıvıyağ ilavesiyle bir süre kavrulur ve topaklanmasına fırsat vermeyecek şekilde azar azar süt eklenerek koyulaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırılarak pişirilir ve bir tarafta bir süre ılımaya bırakılır.

3) Yumurtalardan bir tanesi çırpılır, süt ve sıvıyağın kalan yarısı da ilave edilip börek için kullanılacak sos hazırlanır. 24 cm çapındaki tart kalıbı (yada benzer ebattaki yuvarlak borcam) yağlanır ve yufkalardan bir tanesi, kenarları dışarı doğru sarkacak şekilde kalıba yerleştirilir. Üzerine hazırlanan sostan düzgünce her tarafına yayılır. İkinci yufka ortadan ikiye bölünür ve tepsiye dağınık olacak şekilde yerleştirilir. Üzerine sos ve yufkanın diğer yarısı yerleştirilir.

4) Hazırlanmış olan ıspanaklı karışım, ılımış olan beşamel sosla karıştırılır. Tart kalıbındaki yufkanın üstüne düzgüne yayılır ve üzerine kaşar rendesi serpilir. Dışa sarkan yufkanın kenarları içe doğru ve hafifçe büzdürülerek kıvrılır. Bu kısımlara yumurta sarısı sürülüp arzuya göre susam ya da çörek otu serpildikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırında kızarıp peynirler eriyinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun 


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...