14 Ocak 2012 Cumartesi

Isırgan Çorbası ve Patatesli Isırganotlu Gözleme

HAFTANIN YEMEKLERİ-77

Herkese merhaba,

İyi haftalar...

Biz Egeliler ot yemeklerine bayılırız bilirsiniz...
Kuzukulağı, sarmaşık, ebegümeci, dalgan (yani ısırganotu) :)))))
Herbirinin çeşitli hastalıklarda iyileştirici özelliği var.
Bu hafta o şifalı otlardan ısırganotunu seçtim. Önce mis gibi bir ısırganotu çorbası arkasından da sıcacık bir gözleme tarifim olacak.

Isırganotunun o kadar çok faydası var ki boş zamanınızda internetten araştırın, inanamayacaksınız.
Bunlardan en bilinen 2 tanesi zayıflamaya ve detoksa olan yardımı ve kandaki şeker oranını ayarlama özelliğidir.

Özellikle şeker hastası olan arkadaşlarımın mutlaka bolca tüketmelerini tavsiye ederim.

Sevgiler, görüşmek üzere

Isırgan Çorbası

Malzemeler:


• 1 bağ ısırgan otu
• 1 kuru soğan
• 2 yemek kaşığı haşlanmış buğday
• 1 su bardağı yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı un
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 5 su bardağı et suyu
• 1 yumurta
• 3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:


Isırganları bol suyla yıkayıp, ince ince doğrayalım. Tencereye önce 2 kaşık tereyağını sonra yemeklik doğradığınız soğanları ve ısırganları ilave edelim. Isırganlar kavrulunca, haşlanmış buğday ve 5 su bardağı et suyunu da koyup kısık ateşte kaynatalım. Diğer tarafta unu, yoğurdu ve yumurtayı iyice çırpıp 1 yemek kaşığı yağla birlikte karıştırarak pişirelim. Kaynamakta olan çorbanın içine karıştırarak yedirelim. Kısık ateşte 10 dk. daha pişirip altını kapatalım.


Patatesli Isırganotlu Gözleme

Malzemeler:
3 adet yufka
2 adet patates (orta boy)
1 adet kuru soğan (büyük boy)
200 gr. ısırgan otu
2 çay kaşığı zeytinyağı
1 kase beyaz peynir
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber


Yapılışı:
İç Harcın Hazırlanışı:

Bir tavaya kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın, sıvı yağı koyup kavurun. İçine ince kıyılmış ısırgan otu ekleyip kavurun. Üzerine haşlanmış rendelenmiş patatesi ekleyin, yumurta kırıp tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Üzerine tuz, karabiber, beyaz peynir koyup karıştırın.

Yufkayı tezgaha açıp, bize doğru olan tarafının, yufkanın tam ortasından biraz daha geride katlanmasını sağlıyoruz. Hazırladığımız harcın üçte birini katladığımız kufkanın içine koyuyoruz. Sonra açıkta olan iki kanadı harcımızın üzerine kapatıyoruz. Açıkta kalan 4. kanadı da en üste kapatıp, gözlememizi pişemeye hazır hale getiriyoruz. Teflon tavaya az sıvı yağ sürüp her iki tarafını kızartıyoruz. İsterseniz sıcakken biraz tereyağı sürebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...