14 Ocak 2012 Cumartesi

Kavanoz Çorbası ve Fırında Zeytinyağlı Sebze Türlüsü

HAFTANIN YEMEKLERİ-81

Herkese merhaba,

Güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum...

Bu hafta çorbamız oldukça ilginç. Yemekteyiz yarışmasındaki şeflerden biri karides, ton balığı ve taze otlardan bir çorba pişirmiş, ben izlemedim ama takipte olduğum blogerlerden biri aynı çorbanın sebze ve tavuklu versiyonunu denemiş, oldukça ilginç ve lezzetli görünüyor. Malzemelere sağdık kalmak zorunda değilsiniz fakat pişirme metodunu kullanabilirsiniz...


Tarifimiz http://www.mutfakpenceresi.com/ sitesinden alıntıdır...Çorba 2 kişilikmiş, dilerseniz malzemeyi artırıp kişi sayısına göre kavanoza bölüp pişirebilirsiniz, şef kişi başına 1 kavanoz şeklinde hazırlamış, bu malzemeyi alacak kapaklı kavanozunuz yoksa malzemeyi iki kavanozada bölebilirsiniz.

Ana yemek tarifimiz ise zeytinyağı ile buluşan sebzelerin iç içe geçtiği, üstelik fırında pişmesi nedeni ile oldukça sağlıklı bir sebze yemeği...


Afiyet Bal Şeker Olsun  :)))


Sevgiler, görüşmek üzere

Kavanoz Çorbası

Malzemeler:
 
· 1 tavuk budu
· 1 tane patates
· 1 tane havuç
· 1 dal pırasa
· 1 tane kereviz
· 1 avuç taze rezene
· 1 avuç maydanuz
· 1 avuç dere otu
· 4 da  taze kekik
· 5 tane tane karabiber(toz karabiber de olabilir)
· 1 dal taze sarımsak
· 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
· 1 tane kırmızı biber organik
· 1 tane yeşil biber organik
· tuz
· 1,5 su bardağı su(240 ml lik bardak)
· yarım limon kabuğuyla birlikte(kabuğunu sevmiyorsanız sadece dilim koyun)
· 1 yemek kaşığı yıldız şehriye
 
Yapılışı:
 
· Bütün malzemeleri küp şeklinde minik doğrayıp 1 kiloluk kavanoza koyuyoruz, karabiberi tuzu, suyu ve şehriyeyi ilave edip  kavavozun ağzını kapatıyoruz.
 
· Bir tencereye oturtturuyoruz tencerenin içine üstünü örtecek kadar su koyup kaynatıyoruz , kaynayınca ocağı hafif  kısıp ,sebzeler suyun buharında pişene kadar yaklaşık 45, 50 dakika (sebzeleri diri sevmiyorsanız  süreyi biraz daha uzatın) pişiriyoruz.
 
· Pişince sıcak olarak servis yapınız.






Fırında Zeytinyağlı Sebze Türlüsü

Malzemeler:
3-4 dilim bayat ekmek
2 diş sarımsak
2 soğan
75 ml zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuru fesleğen
2 acı biber
2 çarliston biber
1 kabak
1 küçük patlıcan
4 domates
80 gr kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Yarım demet taze fesleğen


Yapılışı: 

Ekmeği iyice ezin, ufalayın. Sarımsak ve soğanın kabuklarını soyun ve küpler halinde kesin. Zeytinyağı koyduğunuz tavada hafifçe kavurun. Ufalanmış ekmeği ekleyin. Bu arada fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.

Biberleri yıkayıp ayıklayın. 3 cm'lik şeritler halinde uzunlamasına kesin. Kabak ve patlıcanı temizleyin, yıkayın. Her iki sebzeyi de 1 cm'lik şeritler halinde uzunlamasına doğrayın.
Domatesi yıkayın, dörde bölüp çekirdeklerini ayıklayın. Kaşar peynirini rendeleyin. Fırın kalıbını yağlayın.
Sebzeleri üst üste ve yan yana dizin. En üste biber şeritlerinin gelmesine dikkat edin.


Sebzeleri dizerken, aralarına tuz, karabiber ve kuru fesleğenin yanı sıra ekmek kırıntılarını ve rendelenmiş kaşar peynirinin bir bölümünü serpin.

Bir alüminyum folyo ile kalıbın üstünü örtün.

200 derecede ısıtılmış fırına verip, 35 dakika bırakın. Bu süre sonrasında fırının ısısını yükseltip 225 dereceye ayarlayın.

Yemeğin üzerindeki folyoyu kaldırın. Kalan kaşar peynirini üzerine serpin. 225 derecede 10 dakika daha fırında bırakın. Bu arada fesleğeni yıkayıp ayıklayın. Suyunu süzdükten sonra yapraklarını bozmayacak şekilde kabaca doğrayın.

Fesleğeni ve kalan ekmek kırıntılarını özenli bir şekilde yemeğin üzerine serpip servis yapın.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...