14 Ocak 2012 Cumartesi

Köfteli çorba ve Domatesli Focaccio


HAFTANIN YEMEKLERİ-79


Herkese selamlar,


Baharı hissetmeye başladığımız güzel bir haftasonundan sonra en az haftasonu kadar güzel bir hafta geçirmeniz dileği ile güne başlamak istiyorum.


Allah rahmet eylesin babamın yengesinin içine sevgisini de koyarak pişirdiği ve çok severek yediğim bir çorba tarifi vermek istiyorum bugün. Köfteli çorba, terbiyeli sulu köfte olarak ta bilinir ama bizim evde halen Demran Yenge çorbası olarak anılır :)))


Arkasından göze hitap eden bir italyan ekmeği tarifim var. Hani biz Türklerin peynir, zeytin, domates ve ekmekten oluşan kahvaltı olmazsa olmazlarından domates, zeytin ve ekmek bir arada :)))


Değişiklik olmasını istediğimizde yada renkli bir sofra hazırlamak istediğimizde süper olur kanımca :)))


Afiyet olsun, sevgiler


Köfteli Çorba (Terbiyeli Sulu Köfte)
 
Malzemeler:
 
· 300 Gr. Kıyma
· 3 Yemek Kaşığı Köftelik Bulgur
· 1 Adet Soğan
· Tuz, Karabiber, Nane
· 3 Yemek Kaşığı Un
· 1 Lt. Su
· 1 Orta Boy Havuç
· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
· 1 Adet Limon Suyu
· 1 Adet Yumurta Sarısı
· 3-4 Dal Kereviz Yaprağı (isteğe bağlı)
 
Yapılışı:
 
* Öncelikle, soğanı çok ince kıyın, kıyma, bulgur, birer tutam; tuz, karabiber ve nane ile karıştırarak, yoğurun.
 
* Hazırladığınız kıymalı harçtan, bezelye büyüklüğünde minik toplar yapın, bir tepsiye un koyun ve yuvarladığınız topları içine atın. 3 yemek kaşığı unu birden değil, azar azar ekleyin ve arada tepsiyi sallayarak, köftelerin una bulanmasını sağlayın. (Un; hem köftelerin birbirine yapışmamasını sağlıyor, hemde çorbadaki terbiye görevini yapıyor)
 
* Bir tencereye, sıvıyağı koyun ve hafifçe kızdırın, minik minik doğradığınız havuçları ekleyin ve havuçlar çok az yumuşayana kadar kavurun (1-2 dk.) Kaynar suyu, doğranmış kereviz yaprakları ve unlu köfteleri ekleyin. Arada hafifçe karıştırarak köfteler pişene kadar, kısık ateşte kaynatın.
 
* Köfteler pişince, bir kasede çırptığınız limon suyu ve yumurta sarısını çorbaya ekleyin ve tuzunu kontrol edin. 3-4 dk. daha kaynatın. Bu esnada, tuz ayarlamasını yapın.

Tarifimiz hunerlibayanlar.blogspot.com sitesinden alıntıdır...
 
Afiyet Olsun.






Domatesli Focaccio

Malzemeler:

Hamuru için:
· 4,5 su bardağı un
· 1 tatlı kaşığı şeker
· 1 tatlı kaşığı tuz
· 1,5 tatlı kaşığı maya
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· 275 ml su (1 su bardağı su 250 ml'dir. )

Üstü için:
· 10-15 tane kiraz domates
· 10-15 tane siyah zeytin
· 1 tatlı kaşığı biberiye
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:

1. Bütün hamur malzemeleri bir kapta karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur.
2. Hamur ağzı kapalı bir kapta 1 saat mayalanır.
3. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye 1-1,5 cm yüksekliğinde yayılır.
4. Hamurun üzeri bir fırça yardımıyla yağlanır.
5. Parmak ile üzerine delikler açılıp bu deliklere ortadan ikiye kesilmiş domates ve çekirdeği çıkartılmış zeytin yerleştirilir.
6. Üzerine biberiye serpilip önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...