10 Ocak 2012 Salı

Sultan Reşat Pilavı


HAFTANIN YEMEKLERİ-27

Herkese kucak dolusu merhaba,

Şimdiden herkese sevdikleri ile birlikte ağız tadı ile geçirecekleri iyi bayramlar diliyorum...
Perşembe günü bayramın ilk günü olacağı için bu hafta sadece 1 tarif yollayacağım (evde olmadığım için internet erişimim sorun olacak)

Bayramda kurulacak mükellef bayram sofralarına yakışacak bir tarif seçtim o yüzden :)))

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz pilavın farklı bir sunumu
Özel günlerde sofranıza renk katması dileklerimle

Önümüzdeki Pazartesi tekrar görüşmek üzere


Tarifimiz yemeklivagon.com sitesinde alıntıdır...


Sevgiler

Sultan Reşat Pilavı

Malzemeler:
 
2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı tavuk suyu veya su
3-4 yemek kaşığı tereyağ-tuz
500 gr dana kıyma
1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
2 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
Tuz-karabiber

Sos için:
3 adet domates (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutan toz şeker
Tuz

Sunum için:
7-8 adet kuru kayısı
Taze soğanın yeşil kısımı
Dereotu
 
Yapılışı:
 
Pirinç, tuzlu sıcak suda 20-25 dakika bekletildikten sonra iyice yıkanır ve süzgeçte suyu süzdürülür.
Pilav tenceresinde tereyağ eritilir, içine tavuk suyu veya su ve tuz eklenir, kaynamaya başlayınca pirinçler içine aktarılarak kapağı kapatılır.
 
Pilav önce kuvvetli ateşte artından orta ve demlenme aşamasında kısık ateşte pişirilir,demlenirken üstüne kağıt havlu konur.
 
Köfte için,kıyma-soğan-ıslatılmış ekmek-yumurta-tuz-karabiber yoğurulur,gerekirse çok az su ilave edilerek minik toplar yapılır.
 
Elde edilen köfteler kızdırılmış zeytinyağında kızartılır ve yağını emmesi için kağıt havlu üzerine alınır.
Domates-zeytinyağ-şeker ve tuz sotelenerek sos elde edilir.
 
Taze soğanın yeşil kısmı sıcak suya batırılıp çıkartılır,kayısılar yıkandıktan sonra ikiye bölünür ve üst kısımları V harfi şeklinde kesilerek lale görünümü verilir.
 
Derin cam bir kaseye 3 parmak pilav yerleştirilir ve lale görünümlü kayısıların dış kısmı ters olarak cam kasenin yüzeyine dizilir ardından çiçeklere sap yapmak için,kurulanmış taze soğan dalları lalelerin altından kasenin dışına doğru yerleştirilir ve kalan pilav bastırılarak konur.
 
Yuvarlak servis tabağına, cam kasede bulıunan süslü pilav ters çevrilir ve etrafına köfteler dizilir.
Pilavın üst kısmına kayısıdan yapılan laleden yerleştirilir ve dereotlu ile tamamlanarak domates sos eşliğinde servis yapılır.
 
AFİYET OLSUN :)

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...