17 Nisan 2014 Perşembe

Lahana Dolması

HAFTANIN YEMEKLERİ-330

Herkese merhaba,

Bu ara sık sık ortadan kaybolur oldum farkındayım :)
Sizi çok beklettim biliyorum
Ama işte yeniden klavyenin başındayım...

Geçen hafta almış olduğum lahananın büyük kısmı dolapta keyfimin gelmesin bekliyordu. Akşam ne yapayım derken lahanalı basit tarifler dediğimde karşıma az sonra sizlerle paylaşacağım lahana dolması tarifi çıktı.

Haaa bu arada bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Sizde sarmaya da dolmaya da dolma diyenlerden misiniz bilmem ama eğer öyleyseniz lütfen bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Bir kere ikisi son derece farklı. Birinde sarma işi, diğerinde de doldurma işi yapılıyor. Biri inanılmaz zahmetli diğeri yanında devede kulak :)

Ben hayatımda sadece 1 kez sarma sardım. Yoğun iş hayatım, yıllarca kızımın bakıcısının her fırsatta bana sarma sarması ve annemin/kayınvalidemin sarıp dolabıma kaldırdıkları mis sarmalar nedeni ile elim değmedi de diyebilirim ama şunu çok açık söylemeliyim ki saatlerce uğraşıp sarma yapsam ve biri buna dolma dese ciddi ciddi bozulurum :))

Neyse kısa bir aradan sonra tarife devam edeyim :)

İnanılmaz basit bir tarif. Az emekle fazla lezzet elde etmek isteyenlere ithaf olunur :)))

Tarifimiz http://mutfaktakieller.blogspot.com.tr sitesinden alınmıştır.

Sevgiler, görüşmek üzere

Lahana Dolması


12 adet büyük lahana yaprağı
10 yemek kaşığı pirinç
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 iri kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
1 buçuk çay kaşığı tuz
10-15 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
2 dal taze nane
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su 
 
Yapılışı
 
Lahana yapraklarını sıcak suda 4-5 dakika haşlıyoruz.
İç harç için önce soğanı yağda kavuruyoruz.
Ardından salçasını, pirincini, baharatlarını ve tuzunu ilave edip 6-7 dakika kavuruyoruz.
En son küçük doğradığımız yeşillikleri ilave ediyoruz.
Küçük boy çerez kasesinin içine  lahana yapraklarından bir tanesini seriyoruz.
Kasenin tabanına küçük bir lahana yaprağı daha seriyoruz ki iki kat olsun dibi.
Yaprağın üzerine 2 yemek kaşığı iç harçtan koyup, kenarlardan sarkan lahanaları üzerine bohça gibi kapatıyoruz.
Ters çevirip dolmaları pişireceğimiz tencereye yerleştiriyoruz.
Aynı işlemi diğerleri için de uyguluyoruz.
Üzerlerine 2 su bardağı sıcak su koyarak kısık ateşte suyunu çekene dek pişiriyoruz.
Üzerine limon sıkarak ya da yoğurtla servis edebilirsiniz.




 
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...